Ta hand om ett dödsbo

Ett dödsbo, det är kvarlåtenskapen när någon har gått bort och det faller på släkten, eller familjen att ta hand om det på rätt sätt. Det handlar då inte bara om att sköta begravningen, eller att ta hand om bouppteckning med mera. Det är även praktiska detaljer som att göra en dödsbostädning. Alltså att städa ut, precis som vid en flyttstädning. En av de jobbigaste sakerna, utöver begravningen är att dela upp ägodelarna. Det händer ofta att syskon blir osams i lägen som detta.  Dock går det att undvika, genom att följa vissa steg i hur ni tar hand om dödsboet.

Så tar du hand om dödsboet

Se till att direkt boka en dödsbostädning, så slipper du göra det själv. Boka in att de kommer när ni är klara med allt annat. Skaffa en bra lista över saker att göra, det finns ofta att få på begravningsbyrån. Saker att göra då en anhörig dött är att eftersända post, avsluta prenumerationer och abonnemang, sänka värmen i bostaden och så vidare. 

Se till att få en bra överblick över vad som finns i dödsboet. Det är inte fel att boka in er hos en familjejurist, om ni är flera dödsbodelägare, för att få hjälp med en boutredningen och dödsboets bouppteckningen.

Börja rensa ut, innan dödsbostädning görs. Tänk det som fem högar. Absolut sparas, kanske behålla, säljas, ge bort och slänga. Sedan är det bara att låta en städfirma komma och städa ut bostaden.

3 Nov 2020