Ta bort fläckar - vi tipsar

Vissa grejer är svårare än andra att ta till kemtvätten. Som en heltäckningsmatta man spillt rödvin på till exempel. Jag var på en fest för en tid sedan, hemma hos en man jag känner som jobbar som elektriker i Laholm. En av de andra gästerna tappade ett rödvinsglas på den vita mattan och jag var direkt framme och hällde ut mitt vita vin rakt på fläcken. 

Tre olika fläckar och så får du bort dem

De andra skrek och undrade vad jag höll på med och det fick mig att inse att inte många kan det här med husmorstips. Därför gör jag en liten tips & tricks för tre olika sorters fläckar och hoppas att någon får hjälp av dem:

  • Rödvin: I akuta fall tar man vitt vin, och sedan pressar man en torr duk mot. Man kan också använda vinäger eller ättika eller en pressad citron. Ett tredje alternativ är att hälla på potatismjöl som får suga upp fläcken och sedan dammsuger man upp det. 
  • Färg: Våtservetter för små barn är perfekta för att ta bort färgfläckar! Man kan också använda handsprit (och det har väl alla hemma nu för tiden). 
  • Blod: Iskallt vatten med lite salt i är det enda som funkar. Varmt vatten får blodet att koagulera och då försvinner det aldrig. Skölj i kallt vatten direkt, låt sedan ligga i blöt några timmar innan du börjar gnugga med tvål eller diskmedel. 

Elektrikern som hade fått hjälp av mig ringde dagen efter festen och berättade att det inte syntes att det spillts ut något. Han lovade också att jag skulle få hjälp med elen om jag behövde, det var bara att ringa. Så nu har jag sparat ett nummer till en behörig elektriker - det är alltid bra att ha! 

18 Nov 2021