Ska du måla om huset?

Har du planer på att måla om ditt hus? Det är bra att göra det när sommaren kommer. Det eftersom att det är då det är som bäst väder för att göra det. Man brukar säga att mellan april och september är bra tid att måla huset. Utomhusfärg fungerar bäst i måttlig luftfuktighet och temperaturer mellan 10 och 25 grader. Sedan bör det inte att regnat på en vecka samt vara uppehåll då det är dags att måla och gärna uppehåll så du kan arbeta i 3–5 torra dagar. Innan du målar huset, så är det bra att tvätta det! Du kan hyra skylift för att nå överallt, både då du tvättar och sedan då du målar. 

Tvätta husets fasad

För att du ska kunna få ett bra resultat av din målning är det ett måste att göra ett bra grundarbete. Det innbär att du allra först bör tvätta av fasaden på bästa sätt. Det är inte så svårt att göra det. Tvätta fasaden med ett avfettande medel. Du kan använda dig av målartvätt, alg- och mögeltvätt eller vanligt diskmedel som man späder med vatten. Låt det verka ett par minuter sedan så tvättar du bort det med rent, ljummet vatten och en tvättsvamp. Inget medel får finnas kvar.

Sedan kan du skrapa bort lösa färgflagor, täta sprickor och hål med latexfog. Därefter kan du rugga upp fasaden med sandpapper och sedan börja med grundmålning. 

21 Feb 2021