Så tvättar du taket

Taket på ditt hus, så väl som på sommarstugan, fritidshuset och så vidare, de behöver tas om hand och ibland tvättas. Om du behöver byta det helt, vänd dig då till en takläggare i Uppsala. Tänk på att du bör bara tvätta tak som har kvar sin skyddsbeläggning. Tak äldre än 15 brukar inte ha det. Men du kan lägga på ett skydd igen. 

Om du har ett ganska nytt tak är det bra att tvätta så snart du ser att det finns grön beläggning på taket.

De tider som är bäst att tvätta taket på är från mitten av april till slutet av september. Det bästa är att göra det en solig dag då det är minst 15 grader samt inte blåser för mycket. 

Tvätta taket på olika sätt beroende på vilket material taket består av

Tak kan komma i olika material och bör tvättas olika. Det enklaste att tvätta är betongpannor. Om du ska göra rent plåttak är det bra att ta in en expert att göra det åt dig eftersom det krävs erfarenhet. 

Har du ett eternittak? Rör det inte! Eternittak innehåller asbest som är skadlig för miljön och i Sverige är eterniten för gammal och nersliten, vilket resulterar i att det inte är värt det att rengöra dessa tak. Då är det bättre att lägga ett nytt tak!

Lertegel i Sverige är ofta tunna och känsliga, vilket gör att de går sönder så fort man går på ett tak av det här materialet. Därför ska man bara tvätta ett lertegel-tak från en skylift.

10 Feb 2021