Rengöra gardiner, rullgardiner och persienner

Funderar du på detta med att göra rent persienner, gardiner och markiser samt rullgardiner? Det är inte så svårt att tvätta dessa, men det är bra att regelbundet damma av dem, utom markiserna då. 

När det gäller att göra rent gardinerna, så är det bara att tvätta dem i tvättmaskinen. Om det är färdigsydda gardiner du köpt så kommer de med tvättråd.  

Göra rent persienner och rullgardiner

För att göra rent persiennerna så använder du dig av en dammvippa eller en microfibertrasa. Om det finns fett på dem så kan du göra rent dem med en blöt trasa och möjligen lite diskmedel om det behövs.

Rullgardiner är blir sällan smutsiga då de rullas ihop eller hänger helt rakt. Du kan lätt rengöra de med en våt trasa eller dammsugare.

Göra rent markiser

Att rengöra markiserna an du göra enkelt på egen hand. Många gånger är både bärprofiler och vikarmar tillverkade i aluminium så dessakan du göra rent med hjälp av en trasa, ljummet vatten och vanligt diskmedel. Markisduken är ofta tillverkad av akrylfiberduk. När du ska göra rent den duken så kan du göra som så att du sköljer av den med ljummet vatten och sedan använda en mjuk borste och skura bort smuts och annat med lite handdiskmedel. Sedan spola av med ljummet vatten. Se till att den torkar ordentlig innan du rullar in den igen, annars kan den mögla. 

25 Jan 2021