Hur gör man rent kakel?

Kakel och klinker, det är vad de flesta brukar ha i köket, badrummet och hallen. De två förstnämnda rummen används ofta och det gör ju att både kakel och klinker snabbt blir smutsiga. Det är tvålrester, kalk och hudavlagringar i badrummet och i köket är det fettfläckar och matrester med mera. Ibland kan det vara ett måste att köpa nytt klinker Västerås, eller nytt kakel. Men många gånger går det att på enkelt sätt göra rent det så det känns som nytt. 

Städa regelbundet

Det är bra att regelbundet göra rent både kakel och smuts. Då hinner inte smuts, fett och kalk och andra avlagringar få fäste och gro in. Så gör det till en vana att göra rent ditt kakel i badrummet en gång per vecka. I köket kan du med fördel torka av det varje dag. Särskilt den delen som sitter vid spisen och diskbänken.

Du kan göra rent med varmt vatten och en trasa. Är det smutsigare, så använd någon form av rengöringsmedel. Ett neutralt rengöringsmedel brukar räcka.

I badrummet kan du använda dig av en blandning med lika delar ättika och vatten i en sprayflaska, det för att få bort kalkavlagringar. I köket är det i stället fett som behöver lösas. Du behöver där ha ett avfettande rengöringsmedel för kök på sprayflaska.

Rengör golvet

Golv i köket och badrumet består ofta av klinker. Det har många likheter med kakel men är mindre poröst. Klinker är därför mer hållbart än kakel. Att göra ren klinker är enkelt. Börja med att sopa eller dammsuga. Riktigt smutsig klinker kan göras rent på samma sätt som kaklet. Annars räcker det med att våttorka golvet med vatten och såpa.

 

12 Apr 2021