Gör rent ugnen på enkelt sätt

Ugnsrengöring är något som många drar sig för att göra och det är väl kanske inte det skojigaste att göra. Men ju oftare du gör rent din ugn, desto lättare är det att få den ren. Om du inte gjort rent den på mycket länge, så är det ju mycket fett och smuts som samlats och som gjort att det sitter hårt.

Ofta så brukar ugnstillverkarna rekommendera oss ofta att rengöra och torka av ugnen efter varje användning. Men de flesta av oss gör inte det. En del gör inte ens rent den förrän det är dags att flytta.  Det är dock viktigt att göra rent ugnen relativt regelbundet. Matrester som blir kvar och bränner fast i ugnen riskerar att börja lukta så fort du använder ugnen samt att ju längre det sitter kvar och bränner, ju svårare är det att få bort.

Rengör ugnen på naturligt sätt

Att använda starka och kemikalietunga rengöringsmedel är inte så bra vare sig den egna hälsan eller miljön. Att göra eget rengöringsmedel med naturliga ingredienser som redan finns hemma i skafferiet är därför bättre att göra. Ett sätt är att blanda en pasta av bakpulver och vatten. Eller en bikarbonatpasta.

Rengör aldrig ugnen när den är påslagen. Om ugnen är igång riskerar du att bränna dig, speciellt när du ska hantera värmeelementet. Se därför till att stänga av ugnen innan du börjar med att städa ur den.

Om du ska göra rent i taket på ugnen, ta loss värmeelementen och applicera bikarbonatpastan eller rengöringsmedlet i ugnstaket samt att du även applicerar väggarna och golvet i ugnen. Det bästa resultatet får du om du låter det sitta i 12 timmar. Du kan under tiden göra annat, som kolla guide för trading, eller så gör du det på kvällen och sover fram tills det är dags att göra klart genom att torka bort allt med en fuktig trasa. Var noga med att inte använda material som kan repa ytorna inne i ugnen, som exempelvis stålull.

Om det är så att inte alla gamla matrester följer med när du torkar bort bikarbonatpastan, kan du testa att blanda ättika med vatten i en sprejflaska. Detta kan du sedan spraya på insidan av ugnen. När ättikan möter bikarbonatresterna kommer det att skumma och fräsa lite, det är helt ok. Sedan så torkar du ur ugnen igen. Om du vill få ugnen torr så kan du sätta igång den på låg temperatur i 20 minuter.

Glöm inte ugnsgallren

Ugnsgaller blir precis som resten av ugnen snabbt smutsiga. Så det är viktigt att även göra rent den ofta. Det lättaste är om du har ett badkar eller en större balja där gallren får plats. Då behöver du bara tappa upp hett vatten och tillsätta en deciliter med diskmedel. Är gallret väldigt smutsigt kan du med fördel tillsätta lite bakpulver och citron. Låt verka under natten eller minst fyra timmar. Därefter kan du lätt torka bort smutsen med en svamp. Kom bara ihåg att skölja gallren ordentligt innan du sätter tillbaka dem i ugnen.

Även ugnsluckan behöver rengöras. Med hjälp av en rengöringspasta du gör själv av cirka en halv deciliter vatten och lika mycket bakpulver kan luckan bli ren snabbt och enkelt. Applicera pastan på luckan och låt verka. Ju smutsigare luckan är desto mer tid ger du den. Skrubba sedan bort smutsen med en blöt svamp.

8 Oct 2020